Sifat Dan Rekabentuk Bagi Tampalan Bak-Bézier Boleh Berbentang - Yeoh, Weng Kang (2013)
Permukaan boleh berbentang telah digunakan secara meluas dalam rekabentuk geometri dan perkilangan kerana permukaan tersebut boleh dibentangkan pada sesuatu satah tanpa terkedut atau terkoyak. Tujuan tesis ini adalah memperkenalkan tampalan bak-Bézier boleh berbentang yang terdiri daripada lengkung kubik bak-Bézier sebagai lengkung sempadan. Tampalan tersebut yang mempunyai sifat seperti yang dinyatakan di atas, senang dinilai, serta mempunyai titik-titik kawalan yang kurang, digunakan untuk membentuk gabungan permukaan bak-Bézier boleh berbentang. Kualiti berkenaan sesuatu gabungan permukaan yang memenuhi syarat keselanjaran G0 , G1 atau C1 kemudian disemak dengan menggunakan garis penyerlah. Selain itu, satu teknik untuk memetakan tampalan bak-Bézier boleh berbentang yang terletak pada ruang tiga dimensi kepada satah, turut dibincangkan dalam tesis ini.