Membina pangkalan data sistem pengsetoran bahan kimia di PPSP - Ali, Lokman; Omar, Noor Maziah; Govindasamy, Chandran (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2003)
Sistem Pengsetoran Bahan K.imia yang sedang digunapakai di semua makmal PPSP adalab pelbagai. Untuk mereko~ kad lajer, buku rekod masih digunakan di samping komputer juga pelbagai perisian. W alaubagaimana pun terdapat bermacam kekurangan dan ini telah menimbulkan beberapa masalah kepada kakitangan yang menguruskan setor bahan kimia di makmal Satu soal selidik telah dijalankan terhadap kakitangan yang terlibat secara langsung mengawal setor bahan kimia di makmal-makmal di PPSP. Soalselidik ini bemyuan untuk mencari pennasalaban dalam sistem pengetomn baban kimia yang sedang digunapakai dan seterusnya mencadangkan ciri pengkalan data yang sesuai digunakan. Beberapa kelentahan telah dapat dikesan seperti tiada sistetn pemantauan tempat simpanan yang paling sesuai untuk sesuatu bahan kimia, 1arikh tamat tempoh guna dan hila harus membuat pesanan ulangan. Sistem yang diguna tidak boleh diakses oleh pengguna lain . Selain itu, cara susunan bahan kitnia dalam setor yang tidak betul dan l'"Wllltiti sukar ditentukan. Keselamatan setor juga agak longgar eli mana kehilangan baban kimia dari setor pernah berlaku. Semua kelemahan ini menimbulkan perasaan tidak selamat dan seterusnya melahirkan rasa tidak puas hati kepada mereka yang mengendalikan setor baban kimia. Kelemahan dan kekurangan yang ditimbulkan dapat membantu dalam menyediakan ciri pangkaJan data pengsetoran bahan kimia di PPSP.