lnfeksi trek urinari akibat penggunaan kateter urinari dikalangan pesakit dewasa di wad medikal Hospital Universiti Sains Malaysia - Muthusamy, Thilagavathy (2003)
Pengenalan: lnfeksi trek urinari akibat penggunaan kateter urinari (CAUTI) merupakan infeksi nosokomial yang paling biasa berlaku terhadap pesakit yang dihospitalisasikan. CAUTI tidak dapat dielakkan. Namun pelbagai kajian telah be~aya membuktikan penggunaan dan penjagaan kateter urinari dengan terknik betul dapat mengurangkan kadar kejadianya. (Maki 1981; Wong 2000; Watson 2000; Maki & Tambyah 2001) Objektif: Satu kajian telah dijalankan untuk mengenalpasti kejadian CAUTI di wad medikal, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) serta mengenalpasti sama ada kejadian CAUTI mempunyai hubungkait dengan penggunaan dan penjagaan kateter urinari mengikut rutin wad. Metodologi: Kajian jenis prospektif dan pemerhatian telah dijalankan di Wad Medikal 7Selatan, 7Utara dan 8 Selatan, HUSM. Seramai 23 orang pesakit yang dihospitalisasikan di wad medikal tersebut dan baru menjalani prosedur kateterisasi urinari serta menggunakan kateter urinari secara berterusan untuk tempoh minima selama lima hari telah dipilih. Pemerhatian telah dilakukan semasa prosedur kateterisasi urinari terhadap pesakit yang dipilih. Data tentang penjagaan kateter urinari mengikut rutin wad medikal turut dikumpulkan. Spesimen urin pesakit yang baru menjalani prosedur kateterisasi urinari diambil melalui bahagian 'sampling port' pada kateter dengan teknik steril. Penyiasatan urin dilakukan pada hari pertama pesakit menjalani kateterisasi urinari dan padahari ketiga serta hari kelima selepas menjalani prosedur tersebut. Ujian kultur dan sensitiviti dilakukan untuk mengenalpasti kejadian CAUTI dan jenis mikroorganisma yang menyebabkan infeksi. lnfeksi trek urinari didefinisikan sebagai pengkolonisasian bakteria yang melebihi 1 x 1 05 /ml urin. Keputusan: Tiga subjek mengalami CAUTI dengan kolonisasi bakteria yang melebihi 105 cfu/ml urin daripada 23 subjek. Jumlah peratus kejadian CAUTI adalah 13%. Kultur urin pula menunjukkan daripada tiga kes CAUTI tersebut dua kes (8. 7%) adalah akibat bakteria Escherichia coli (E.co/1) dan satu adalah Candida spp. (4.3%}. Kesimpulan: Secara kesimpulannya, kajian menunjukkan tiada kejadian CAUTI yang siginifikan disepanjang kajian. Hubungkait CAUTI dengan penggunaan dan penjagaan kateter urinari mengikut rutin wad medikal di HUSM tidak dapat dibuktikan. Kajian akan datang diharap dapat mengambil lebih banyak subjek dalam tempoh yang sesuai untuk mengenalpasti faktor risiko CAUTI di wad medikal