Krisis Demokrasi di Malaysia Kes Parti Islam SeMalaysia (PAS) dalam pilihan Raya 1969 - Warjio, Warjio (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Dalam sejarah Pilihan Raya, Malaysia memiliki pengalaman gelap iaitu terjadinya krisis demokrasi dalam pilihan raya 1969. Dalam pilihan raya 1969 ini bukan saja terjadi persaingan antara parti-parti politik yang ikut dalam pilihan raya tetapi juga terjadi rusuhan etnik yang dikenali dengan kerusuhan Mei 1969 yang membabitkan etnik Melayu dan China.