Manuskrip 'Rihlah Ibn Battutah' Tentang Alam Melayu Satu Penerlitian Sejarah - Arsani, Zarifah; Zakariah, Muhammad Hasrul (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Abu ,Abdillah Muhammad ibn 'Abdillah ibn Ibrahim al-Lawati al-Tanji atau namanya yang masyhur, Ibn Battutah (704-779 Hll304-13'17 M) merupakan tokoh pengembaraan yang terkenal bukan sahaja di dunia Islam tetapi juga di serata pelosok dunia. Pengembaraan beliau bermula dari Morocco pada 2 Rejab 725 Hijrah bersamaan 14 Jun 1325 Masihi dengan tujuan untuk menunaikan ibadah haji di Baitullah al-Haram dan menziarahi makam Rasulullah SAW. Secara umumnya, Ibn Battutah telah melakukan tiga siri pengembaraan yang semuanya mengambil masa selama 29 tahun. Negara yang telah dijelajahi oleh beliau ialah, Mesir, Syam, semenanjung Tanah Arab, Afrika Timur, Asia Kecil, Rusia selatan, India, china, Andalus (Sepanyol), dan Afrika Barat (Mali).