Sejarah Perubatan Dan Kesihatan Di KEdah Sebelum Kedatangan British - Arikrishnan, Sankar (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kertas ini bertujuan untuk menilai peranan pentadbir tempatan dalam perkembangan perubatan dan kesihatan negeri Kedah bermula dari era pemerintahan Sultan Abdul Hamid sehingga pelantikan Penolong penasihat British pada tahun 1909. Sebelum campur tangan British di negeri Kedah, perkhidmatan perubatan dan kesihatan moden hanya dinikmati oleh golongan kerabat diraja yang juga merupakan pentadbir tempatan seperti surtan dan penghulu.