Brooke Dan Kemelesetan Ekonomi Dunia 1929-1941 - Jili, Radia'n (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kemelesetan ekonomi pada 1929 hingga 1933 meninggalkan kesan yang amat mendalam kepada negara-negara di Asia Tenggara. Kerajaan Brooke di Sarawak Ikut terjejas akibat krisi yang terjadi. Sebagai entiti kecil dalam empayar British yang luas ia hanya menikmati perlindungan hasil status 'Negeri Naungan'.