Natural Composite Adsorbent Using Alginate As Binder Aid For Leachate Treatment - Isa, Awatif Md (2018)
Penjanaan larut lesapan merupakan satu isu yang sangat besar yang memberi kesan negatif kepada alam sekitar kerana mengandungi kepekatan bahan organik dan bukan organik yang tinggi. Penjerapan telah terbukti antara kaedah yang berkesan untuk merawat larut lesapan. Oleh itu, kajian ini mengkaji keberkesanan penjerap komposit yang dihasilkan daripada campuran serbuk karbon teraktif (PAC), serbuk batu kapur (PLS) dan alginat (AG) untuk menyingkirkan keperluan oksigen kimia (COD) dan Fe(II) di dalam larut lesapan. Hasil keputusan menunjukkan bahawa nisbah campuran (w/w) PAC-PLS dan kepekatan AG yang terbaik adalah 7:3 dan 2% w/v. Luas kawasan permukaan penjerap komposit pula adalah 555.2 m2/g dengan saiz purata diameter liang iaitu 3.515 nm. Tambahan lagi, didapati bahawa kumpulan hidroksil, karboksil dan alkena yang ditemui dipermukaan penjerap komposit meningkatkan lagi proses penjerapan. Seterusnya, berdasarkan kajian kelompok, keadaan terbaik untuk rawatan larut lesapan adalah 16 g (dos penjerap komposit), pH 7 (pH awal), 200 rpm (kelajuan gegaran) dan 150 min (masa sentuhan). Berdasarkan kepada kajian isoterma, mekanisma penjerapan bagi COD boleh digambarkan melalui model Freundlich (penjerapan fizikal) dan Fe(II) pula melalui model Langmuir (penjerapan kimia). Dalam masa yang sama, melalui kajian kinetik mendapati bahawa penjerap komposit mematuhi model pseudo-tertib-kedua (penjerapan kimia) bagi kedua-dua parameter. Kesemua model memperoleh nilai R2>0.9 menunjukkan bahawa proses penjerapan fizikal dan penjerapan kimia berlaku pada keseluruhan permukaan penjerap komposit semasa proses penjerapan.