Penghulu Di Selangor Semasa Pentadbiran Kolonial British - Roslan, NurAzim; Arifin, Azmi (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Penulisan ini dilakukan dengan tujuan untuk mengetahui peranan penghulu di Selangor semasa di bawah pentadbiran British selepas Selangor dan Negeri-Negeri Melayu bersekutu yang lain diletakkan di bawah bidang kuasa Residen British. Fokus kajian ini adalah untuk mengkaji proses pelantikan, tugas, dan kawalan British terhadap penghulu di Selangor serta menjelaskan mengapa peranan penghulu di negeri itu begitu tenggelam sewaktu berada di bawah pentadbiran British, Berdasarkan penelitian terhadap dokumen-dokumen rasmi British serta akhbar-akhbar tempatan, kajian awal ini akan mengenal pasti peranan penghulu di negeri selangor. Hasil daripada kajian ini akan dapat menjelaskan tentang tugas-tugas yang dilaksanakan oleh para penghulu sebagai sebahagian jentera pentadbiran British di samping menerangkan mengapa peranan penghulu begitu tenggelam di Selangor pada zaman itu.