Memori Perjuangan Wanita Tempatan Dato’ Hajjah Khaisonnisa Binti Mohd Aii - Alias, Noor Farehah (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Makalah ini mengupas memori perjuangan Dato' Hajjah Khaironnisa Binti Mohd Ali menerusi hasil tinjauan terhadap rekod temubual yang dilaksanakan. Dato Hajjah Khaironnisa merupakan salah seorang tokoh wanita terawal di pulau pinang yang berani membentuk peranan wanita di tengah+engah masyarakat seawal umur 13 tahun. Berbeza dengan kanak-kanak perempuan yang lain, beliau amat bertuah kerana dibesarkan dalam keluarga yang sangat menitikberatkan aspek pendidikan termasuk anak-anak perempuan. Sikap progresif keluarganya ini telah memberi ruang kepada beliau mengikuti pendidikan awal di Sekolah Melayu Jelutong pada tahun 1940 dan kemudiannya di Madrasah Al-Mashoor Bahagian Puteri pada tahun 1946.