Fakta Dan Persepsi Tentang Kebudayaan India Di Kedah Tua Implikasi Dalam Membina Identiti Nasional - Zainun, Nazarudin; Khaw, Nasha Rodziadi (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Pada awal kurun Masihi, pengembara dan pedagang dari India mulai datang ke Asia Tenggara secara berterusan untuk berdagang. Kontak yang berterusan tersebut membawa kepada proses akulturasi budaya di antara kebudayaan masyarakat India dengan masyarakat tempatan. Lanjutan daripada perkara tersebut membawa kepada proses "Indianisasi". Persoalan tentang sejauh manakah proses Indianisasi benar-benar mempengaruhi kebudayaan masyarakat tempatan Asia Tenggara masih boleh diperdebatkan?