Catatan Pelayar Barat Dan Karangan Cendekiawan Melayu Kisah Sejarah Negeri Perlis Sekitar Abad Ke-16 Hingga Abad Ke-20 - A'seri, Muhamad Safwan Mohd; Aziz, Mohd Kasturi Nor Abd; Hasan, Hazman (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Nama Perlis tidak termasyhur sepertimana nama Melaka, Johor, Kedah dan negeri-negeri Melayu yang lain. Namun tidak beerti perkataan 'Perlis' yang merupakan sebuah kawasan kemudian menjadi kerajaan berdaulat telah 'lenyap'dalam penulisan sejarah sekitar abad ke- "16 hingga abad ke-19. Perkara ini terbukti dalam penemuan catatanparapelayar Barat tentang sebuah kawasan yang bernama 'Perlis' oleh Ferano Mendes Pinto, Diogo de Medoca Furtado dan Sherard Osbom. Karangan para cendekiawan Melal,u seperti Salasilah Perlis, Salasilah DYMM Raja-Raja Perlis, Seri Indera Kayangan, Nota-Nota Sejarah Negeri Perlis, Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah, Peringatan Raja-Raia Kedah, Salasilah Atau Tarekh Kerja-an Kedah juga kaya dan sarat dengan kisah sejarah negeri Perlis atau peristiwa yang pemah berlaku di dalam negeri tersebut. Sehubungan itu, makalah ini berfokus kepada skop peristiwa .yang pernah dikarang oleh para pelayar Barat seperti gambaran Perlis pada sekitar abad ke- 16. Disamping dengan tinjauan terhadap karya pensejarahan tempatan dengan membincangkan kandungan sejarah negeri Perlis khusus perjalanan peristiwa dari sebuah jajahan kerajaan Kedah kepada menjadi sebuah negeri berdaulat disamping episod yang berlaku di Perlis ketika zaman pra-British. Bagi tujuan tersebut, makalah ini akan turut menerapkan aspek sejarah secara umum serta memasukkan kajian perbandingan tekstual bagi menguji nilai kesejarahannya.