Penilaian Konsep Sumber Primer di dalam Buku Teks Sejarah Tingkatan Satu - Sobri, Mohd Helmi Mohd (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Secara umumnya kita membahagikan sumber sejarah kepada dua iatu, sumber primer dan sekunder. Di dalam pendidikan sejarah di Malaysia pelajar didedahkan tentang kedua-dua sumber ini sejak dari tingkatan satu. Makalah ini membincangkan tentang penjelasan Konsep sumberprimer di dalam bukrr teks sejarah tingkatan satu. Penjelasan tersebut, hujahnya, tidak memadai dan boleh diperbaiki. Antara isu yang dibangkitkan adalah berkisar tentang bagaimana penjelasan tersebut cenderung untuk mendefinisikan sumber primer berdasarkan bentgk-bentuk bahan sepefti artifak fizikal, manuskrip, akhbar, dan buku, seolah-olah secara hakikinya sifat primer sesuatu bahan itu ditentukan oleh bentuknya.