Persepsi jururawat dan pesakit terhadap faktor-faktor yang menyebabkan stres dalam kalangan pesakit 01 unit-unit rawatan rapi HUSM - Sulaiman, Mariani (2004)
Penyelidikan tentang persepsi jururawat dan pesakit terhadap faktor-faktor yang menyebabkan stres ke atas pesakit semasa penempatan mereka di unit-unit rawatan rapi (ICU) telah pun dilakukan di negara Barat. Jadi, penyelidil<an kali ini adalah replikasi daripada kajian yang telah dibuat oleh Cochran & Ganong (1989) dan Comock (1998). Keperluan melakukan kajian ini di ICU HUSM khususnya dan di Malaysia amnya adalah kerana cabaran di dalam bidang keperawatan pesakit di hospital-hosp!tal pada niasa kini telah semakin meningkat. Dengan itu sangat penting bagi jururawat untuk mengenalpasti faktor-faktor penyebab stres ke atas pesakit, khususnya yang dirawat di ICU di Malaysia. lni adalah kerana ICU merupakan wad yang dikhaskan bagi merawat pesakit yang berada dalam keadaan kritikal, di mana ianya adalah tempat yang paling memberikan stres ke atas pesakit dan juga jururawat itu sendiri. Sejumlah 80 orang peserta yang terlibat di dalam kajian ini. Mereka adalah 50 orang jururawat daipada tiga unit rawatan rapi dewasa HUSM dan 30 orang pesakit yang menepati kriteria penyertaan. Kajian ini dijalankan di unit rawatan rapi umum(GICU), unit rawatan jan tung koronari(CCU) dan unit rawatan rapi jantung(CICU). Kajian ini bertujuan untuk melihat persepsi jururawat dan pesakit berkaitan dengan pengalaman mereka terhadap faktor-faktor penyebab stres yang pernah dihadapi oleh pesakit semasa dirawat di ICU HUSM. lni bagi mengenalpasti faktor penyebab stres yang sebenar mengikut persepsi pesakit dan seterusnya mengelakkan jururawat membuat persepsi yang salah, sehingga menyebabkan jagarawatan yang tidak sepatutnya dilakukan ke atas pesakit.Keputusan kajian yang dijalankan di 3 unit rawatan rapi dewasa HUSM ini mendapati bahawa persepsi jururawat dan pesakit terhadap faktor-faktor penyebab stres ke atas pesakit kebanyakannya sama, tetapi ada perbezaan yang ketara dari aspek kedudukan faktor-faktor dan juga intensiti tahap skor yang dibuat oleh keduadua kumpulan peserta. Jururawat lebih memberi tahap skor 'stres' hingga 'sangat stres' dan lebih tertumpu kepada faktor-faktor yang mereka boleh atasi dengan intervensi perawatan. Contohnya 'Berada dalam kesakitan' dan 'Tidak dapat bemafas'. Berbeza dengan pesakit di mana kebanyakan pesakit memberi tahap skor tidak 'stres' hingga 'sedikit stres' dan lebih memilih faktor-faktor yang berkaitan dengan ketidakselesaan iaitu 'Tidak dapat bercakap', 'Tiub di dalam hidung dan mulut' dan 'Semasa sedutan kahak'. Daripada keputusan kajian, hanya 4 faktor penyebab stres ke atas pesakit yang sebenar yang boleh dikenalpasti secara tepat oleh jururawat. Tetapi masih ada perbezaan persepsi dari aspek intensiti tahap skor antara kumpulan jururawat dan kumpulan pesakit bagi faktor-faktor penyebab stres yang lain. lni menunjukkan masalah perbezaan persepsi tahap skor jururawat dan pesakit terjadi secara menyeluruh, iaitu tidak bergantung kepada faktor budaya atau tempat kajian dijalankan.