Pemikiran Kassim Ahmad Tentang Konsep Humanisme - Rajali, Md Hasri; Zakariah, Muhammad Hasrul (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kertas kerja ini membincangkan perkembangan sejarah pemikiran Kassim Ahmad tentang konsep humanisme selepas tahun 1990an. Kassim Ahmad merupakan salah seorang sarjana muslim yang sering kali melaungkan konsep humanisme selepas tahun 1990an' Laungan tersebut yang kemudiaanya diterjemah melalui penulisan dan tindak tanduknya yang menjangkau ruangan sempadan antarabangsa sekitar tahun 1990an. Sosok yang aktif ini akhirnya mula terlibat dengan peranan Kassim Ahmad dalam isu kemanusiaan bersama dengan badan-badan kemanusiaan yang lain. Secara tidak langsung, penerapan konsep humanisme dalam pandangan Kassim Ahmad dianalisis dengan menggunakan pendekatan sejarah.