Pengetahuan jururawat berkaitan kesakitan dan pengurusan kesakitan akut pesakit posoperatif - Ding, Rosemary Ping (2003)
Tujuan kajian Kajian bertujuan untuk menghuraikan pengetahuan jururawat dan meninjau pengurusan kesakitan akut pesakit posoperatif di unit-unit surgeri. Metodologi kajian Kajian deskriptif digunakan untuk meninjau pengetahuan berkaitan kesakitan dan pengurusan kesakitan akut pesakit posoperatif melalui penggunaan borang kaji selidik yang telah diubahsuai ·dari Henkel, (2000). Semua data dikumpulkan dan dikelaskan kepada lima kategori utama iaitu pengetahuan berkaitan ciri-ciri kesakitan, fisiologi kesakitan, pentafsiran kesakitan, pengurusan kesakitan dan pengubatan kesakitan. Seramai 68 sampel jururawat dari unit-unit surgeri telah menyertai kajian ini. Keputusan kajian Majoriti jururawat 94o/o, melaporkan kesakitan adalah sekumpulan tanda atau simptom yang boleh dikesan oleh jururawat. Selain itu, sebanyak 88°/o melaporkan rawatan sakit bergantung kepada jenis pembedahan dengan 4 ?o/o menyatakan bahawa jenis prosedur pembedahan torasik menyebabkan kesakitan pesakit pada tahap sederhana sehingga tahap teruk dan 52°/o bersetuju bahawa kesakitan posoperatif adalah contoh kesakitan akut. Sebanyak 19°/o menyatakan masalah iskemia tisu merupakan perubahan fisiologi kesakitan. Namun begitu, 69°/o mampu mengetahui perkaitan masalah-masalah lain yang terlibat dalam kesakitan tidak terkawal. Selain itu, majoriti 50o/o melaporkan kadar sebenar kesakitan harus dinilai melalui aduan pesakit dan bukannya melalui penilaian jururawat serta 56°/o melaporkan pesakit tidak harus digalakkan menunggu sehingga kesakitan merekamelebihi tahap sederhana sebelum diberi pengubatan analgesik. Walau bagaimanapun dalam pengurusan kesakitan, hanya 32°/o sahaja yang melaporkan bahawa pesakit akan mula berasa lega dalam masa antara 15-45 min it selepas pesakit diberi suntikan 10 mg Morfin secara intramuskular dan 28o/o memberi skor 5-6 pada skala kesakitan (kategori sakit peringkat teruk) sebagai pengurusan kesakitan yang dianggap paling efektif bagi seseorang pesakit. Namun begitu, majoriti 27°/o mengetahui bahawa Naloxone atau Narcan adalah rawatan prioriti dalam rawatan depresi respiratori. Dari aspek pengubatan kesakitan pula, majoriti 59°/o mengetahui "Nonsteroidal antiinflammatory drugs" (NSAID) bertindak mengganggu pembentukan prostaglandin, 72°/o mengetahui Ibuprofen adalah salah satu contoh pengubatan NSAID, 68°/o mengetahui depresi respiratori adalah kesan sampingan analgesik Opioid dan 62o/o mengetahui bahawa Fentanyl adalah analgesik narkotik. Namun begitu, terdapat beberapa aspek pengetahuan dan pengurusan kesakitan yang telah dikenalpasti dalam kajian untuk diberi penekanan lanjut. Kesimpulan Keputusan penyelidikan ini menunjukkan terdapat kepelbagaian dalam pengetahuan dan pengurusan kesakitan yang membawa kepa.da ketidakseragaman rawatan serta mempengaruhi implikasi dalam perkembangan kualiti praktis pengurusan dan pendidikan berkaitan kesakitan. Justeru itu, cadangan untuk menggalakkan penyertaan jururawat dalam program pendidikan, latihan, seminar, kursus, bengkel dan seumpamanya amatlah penting untuk meningkatkan pengetahuan berkaitan kesakitan dan amalan pengurusan dalam meningkatkan kualiti perawatan pesakit.