Konsep "Pembangunan Masyarakat" Dalam Kalangan Masyarakat Melayu 1970-1990an Satu Cerapan Awal Kepada Media Massa Terbitan Al-Arqam - Sharep, Khairin; Lee, Nazirah (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Pelancaran Dasar Ekonomi Baru mulai 1970 sehingga 1990 menjadikan pembangunan dan kemajuan masyarakat sebagai isu penting dalam masyarakat sepanjang tempoh berkenaan. Makalah ini menumpukan kepada konsep pembangunan masyarakat yang diterapkan dalam gerakan Al-Arqam kerana gerakan ini mempunyai latar belakang dan perkembangan yang berbeza berbanding gerakan yang muncul dalam masyarakat Melayu ketika itu. Justeru, makalah ini menganalisis apakah konsep pembangunan yang diterapkan dalam kalangan Al-Arqam dan bagaimanakah respon kumpulan tersebut kepada perlaksanaan dasar berkaitan pembangunan ekonomi dan masyarakat dalam tempoh berkenaan. Perbincangan dalam makalah ini adalah berdasarkan kepada cerapan kepada akhbar dan majalah yang diterbitkan oleh kumpulan Al-Arqam sgpanjang tempoh kajian. Ia memberikan gambaran tentang tanggapan mereka konsep "pembangunan masyarakat" yang seringkali dikaitkan dengan prinsip-prinsip yang ada dalam ajaran Islam. cerapan dan perbincangan dalam makalah ini diharap akan menlumbang kepada pemahaman yang lebih mendalam tentang peranan Islam dalam pembangunan masyarakat Melayu di Malaysia.