Kemunculan Gerakan Islam Di Malaya Sebelum Merdeka - Saat, Ishak; Husin, Ahmad Zainuddin (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kedatangan Islam di Malaya diusahakan oleh para dai yang terdiri dari pelbagai bangsa seperti Irab, Cina dan juga India. Mereka berdakwah dan menyebarkan Islam di Alam Melayu. Namun setelah orang Melayu menerima Islam, kebangkitan Islam terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran kerana pegangan orang Melayu terhadap Islam amat longgar. Maka berlaku konflik dalam kalangan orang Melayu. Abad 20 pula memperlihatkan kemunculan gerakan Islam Islam dalam kalangan orang Melayu. situasi ini mewujudkan dua golongan dalam sejarah orang Melayu yang berkonflik secara terang-terangan iaitu Kaum muda dan Kaum Tua. Walaupun dewasa ini pengolongan orang Melalu dalam kategori ini sudah tidak lagi berlaku tetapi fahaman Islam sebagai agama ritual semakin menebal dalam kalangan sesetengah orang Melayu. Golongan ini berkonflik dengan segolongan orang Melayu yang ingin menegakkan Islam sebagai agama yang memerintah dan bukan sebagai agama yang diperintah.