Perisytiharan Darurat 1948 Di Tanah Melayu Penelitian Terhadap Beberapa Aliran Dan Perspektif - Arifin, Azmi (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kertas kerja ini meneliti pelbagai tafsiran yang dikemukakan oleh ahli sejarah tentang faktor utama yang mempengaruhi kepada perisytiharan Darurat oleh British di Tanah Melayu pada' 1948. Ahli sejarah yang membincangkan tentang Darurat 1948 umumnya terbahagi kepada beberapa aliran utama iaitu Ortodoks, Marxis, Revisionis, Neo-Ortodok dan pasca revisionis.