Undang-Undang Kedah Versi Ku Din Ku Meh (1893) Satu Pengenalan Awal dalam Konteks Pensejarahan Kedah Abad Ke-19 - Kamaruddin, Aisyah (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Sebelum datangnya agama Islam, masyarakat Nusantara sudahpun terbiasa dengan sastera ketatanegaraan Hindu-Buddha yang dikenali sebagai Panchatantra. Biarpun apa sahaja jenis agama dan pengaruhnya, adanya ketatanegaraan sebagai bukti ketinggian peradaban sesuatu bangsa yang pernah ada suatu ketika dahulu. Selepas kedatangan Islam, masyarakat Nusantara mula perlahan-lahan menerima sastera ketatanegaraan berteraskan Syariah dan adat. Di samping menjadi warisan leluhur perundangan, undang-undang seumpama ini juga berfungsi sebagai nadi dan bukti kepimpinan golongan atasan. Diakui sastera ketatanegaraan ditulis mempunyai tujuan tertentu yang secara amnya menjadi garis panduan dan menjadi contoh teladan kepada golongan raja mentadbir negara. Bagi negeri Kedah yang kaya dengan sumber sejarahnya, selain memiliki beberapa teks ketatanegaraan yang diketahui umum, terdapat satu lagi Undang-undang Kedah yang dikenali sebagai Undang- Undang Kedah versi Ku Din Ku Meh (1893). Naskhah yang dipercayai ditulis pada tahun 1893 ini telah tercatit nama Ku Din Ku Meh sebagai penerimanya dan dipercayai naskhah ini mula digunakan sejak pemerintahan Sultan Rijaludin Muhamad Shah (1035H-1062H/11625-1652). Tambahan, ia merupakan undang-undang yang paling akhir dilaksanakan di Kedah sebelum kedatangan Inggeris berdasarkan tarikh-iarikh yang dicatatkan di dalamnya. Pastinya naskhah yang terdiri daripada 40 fasal undang-undang ini mempunyai kesinambungan dan hubungan dengan sistem-sistem lain yang wujud dalam masyarakat lama, tanpa mengetepikan konsep raja sebagai Khalifah di muka bumi. Namun, makalah ini lebih terhad membincangkan mengenai Undang-undang Kedah Ku Din Ku Meh sebagai satu pengenalan awal dalam konteks pensejarahan Kedah.