Hubungan Etnik Selepas Perang Dunia Kedua Dan Pengasuh - Husin, Ainon Rosmanira Mat
Kajian ini meninjau hubungan etnik di Tanah Melayu selepas Perang Dunia Kedua melalui majalah Pengasuh. oleh kerana Pengasuh adalah sebuah majalah yang didokong oleh kepimpinan ulama, maka secara tidak langsung kajian ini memperlihatkan perspektif pemikiran golongan agama terhadap hubungan etnik di ranah Melayu. penekanan juga diberikan terhadap punca tercetusnya ketegangan kaum di Tanah Melayu selepas Perang Dnnia Kedua. Sumber utama yang digunakan dalam kajian ini ialah majalah Pengasuh dan laporan British Military Administration (BMA). Salinan majalah Pengasuh dan laporan BMA diperolehi daripada Arkib Negara Malaysia, Kuala Lumpur, Perpustakaan Universiti Malaya cawangan Nilampuri, Kelantan dan Perpustakaan Majlis Agama Islam Kelantan, Panji, Kota Bharu. Kajian ini memperlihatkan ketegangan kaum yang berlaku adalah berpunca daripada etnik Cina. Pengasuh mengaitkan hal ini dengan kemasukan orang Cina secara haram dan tanpa kawalan selepas Perang Dunia Kedua. Tambahan pula, tuntutan persamaan hak dan pemberian kerakyatan kepada orang Cina tanpa mengetahui sejauh mana taat setia mereka turut ditentang oleh Pengasuh. Kalian ini cuba menilai kritikan golongan agama terutamanya dalam soal tuntutan persamaan hak orang Cina terhadap kerakyatan dan kuasa politik di Tanah Melayu.