Ketidakseimbangan Fiskal Mendatar : Kesan Proses Dan Agihan Pemberian - Abd Razak, Zauyah (2012)
Kajian ini ialah kajian kes kualitatif bertujuan menjawab salah satu daripada persoalan dalam bidang federalisme fiskal iaitu mengapa jumlah pemberian yang diagihkan gagal merapatkan jurang ketidakseimbangan fiskal mendatar (ketidakseimbangan fiskal antara negeri). Empat buah negeri di utara Semenanjung Malaysia iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak telah dipilih sebagai kes kajian. Kajian ini menemui empat dapatan utama. Pertama, proses menentukan jumlah pemberian yang diagihkan kepada negeri-negeri bersifat rigid dan bertujuan untuk mencapai pelbagai matlamat dasar pemberian dan matlamat dasar negara Persekutuan; prosesnya tidak bertujuan untuk merapatkan jurang ketidakseimbangan fiskal mendatar.