Persidangan NASIONAL Sejarah Dan Sejarawan Malaysia 2017 Memperkasa Sejarah Nasional Dalam Melestarikan Pembangunan Negara - PPIK, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (Universiti Sains Malaysia, 2017)
PERSIDANGAN NASIONAL SEJARAH DAN SEJARAWAN MALAYSIA 2017 merupakan kesinambungan daripada persidangan sejarah yang diadakan pada 2l-22 Disember 2015 dengan tema "Malaysia Pasca Merdeka". Kali ini dengan tema "Memperkasa Sejarah Nasional dalam Melestarikan Pembangunan Negara", persidangan ini diharap dapat menjadi pentas dan forum bagi ahli sejarah tempatan berbincang dan berdebat tentang isu-isu lokal, nasional dan antarabangsa yang ada kaitan dengan Malaysia. Persidangan ini sudah semestinya menjadi ruang pertemuan ahli-ahli sejarah dari seluruh negara untuk bertukar tukar fikiran dan mengenali antara satu sama lain.