Aplikasi Sistem Maklumat Geografi Dan Penilaian Pelbagai Kriteria Bagi Menentukan Kawasan Sensitif Alam Sekitar Dalam Pembangunan Kawasan Pelancongan Di Pulau Langkawi - Harun, Nor Hidayah (2012)
Pelancongan merupakan aktiviti yang semakin popular. Lokasi semulajadi seperti kawasan tanah tinggi dan pinggir pantai menjadi destinasi popular dalam kalangan pelancong. Walau bagaimanapun kawasan tersebut merupakan kawasan sensitif alam sekitar (KSAS) yang rapuh sifatnya. Oleh hal yang demikian, pengurusan dan pengawalan yang rapi perlu dilaksanakan bagi memastikan impak negatif seperti tanah runtuh, hakisan tanah, banjir dan kerosakan ekosistem flora dan fauna dapat dielakkan. Di samping itu, perancangan dan pemantauan yang rapi perlu dilaksanakan oleh pihak yang bertanggung jawab bagi memastikan impak negatif dapat dikawal. Ini memerlukan tata cara pengurusan dan penganalisisan maklumat yang sistematik dan berkesan.