Tanggungjawab Sosial Korporat Institusi Perbankan Islam Di Aceh : Analisis Kriteria Dan Persepsi - Yusuf, Muhammad Yasir (2012)
Konsep tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang lahir tahun 1970 di Barat telah menjadi isu yang hangat untuk diperbincangkan. Perbincangan mengenai konsep CSR ini selalunya tertumpu pada pandangan yang diasaskan pada norma, budaya dan keyakinan masyarakat Barat. Hal ini menjadi masalah ketika konsep CSR tersebut diamalkan pada korporat yang berasaskan nilai-nilai Islam seperti Institusi Perbankan Islam (IPI). Oleh itu, ada empat objektif kajian tesis ini, iaitu mengenal pasti konsep CSR dalam pandangan Islam, menganalisis dan membentuk kriteria-kriteria CSR IPI, menganalisis persepsi pihak pemegang berkepentingan perbankan Syari’ah di Aceh terhadap CSR perbankan Syari’ah berdasarkan kriteria-kriteria CSR IPI dan menilai hubungan pemilihan IPI dengan persepsi pihak pemegang berkepentingan perbankan Syari’ah di Aceh terhadap kriteria amalan CSR IPI.