Abdullah Ahmad Badawi : Legasi Neokonservatif - Ismail, Muhamad Takiyuddin (2012)
Kajian ini bertujuan memposisikan secara teoritikal kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi dalam konteks rejim konservatif UMNO. Ia mengemukakan hipotesis bahawa legasi yang ditinggalkan Abdullah merupakan cerminan ideologi neokonservatif. Neokonservatif merupakan satu aliran atau tokoh yang memaparkan penyimpangan signifikan dari kerangka asas rejim konservatif menerusi pendekatan penyegaran semula dasar-dasar lalu, penyesuaian politik, dan paling penting, tindakan reformasi politik. Dengan memanfaatkan ideologi konservatisme sebagai dasar teoritikal, kajian ini membangunkan konsep neokonservatif berdasarkan kajian yang telah dilakukan dalam beberapa buah parti dominan seperti Parti Komunis Soviet Union, Parti Liberal Demokrat di Jepun, Parti Komunis China dan Parti Kuomintang di Taiwan.