Keperluan Latihan Kepada Kontraktor Pembinaan - Yahya, Mahmudah (2012)
Kegagalan untuk menyiapkan projek dalam tempoh dan harga serta kualiti yang ditetapkan boleh menjejaskan pertumbuhan sektor pembinaan di Malaysia. Oleh itu usaha bagi mengatasi masalah ini, kontraktor perlu diberi latihan dan pembangunan kemahiran yang diperlukan untuk menghadapi tranformasi teknologi masa kini. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mengenalpasti persepsi kontraktor terhadap keperluan latihan dan mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi minat untuk menyertai latihan. Sebanyak 171 responden yang terdiri daripada kontraktor berdaftar kelas rendah ia itu kelad D,E dan F, telah mengembalikan borang soal selidik untuk dianalisis dengan mengguna pakej komputer SPSS 10.0.