Penerapan Nilai-Nilai Pendidikan Pondok Dalam Pendidikan Berterusan - Md, Mustaffa
Banyak definisi tentang pendidikan diberikan. Antaranya seorang ahli falsafah Amerika John Dewey mengatakan bahawa pendidikan adalah "The Process of forming fundamental (dispositions, intellectual and emotional) towards nature and fellow men" yang bermakna Pendidikan sebagai proses membentuk kecenderungan kecenderungan asas yang berupa akaliah dan perasaan terhadap alam dan manusia.