Penyesuaian Peribadi, Pekerjaan (Bukan Teknikal) Dan Keluarga Eksekutif Ekspatriat Malaysia Yang Bekerja Dengan Syarikat Pembinaan Malaysia Di Negara Tamu - Zainol, Halmi (2012)
Beberapa syarikat pembinaan Malaysia sedang aktif di luar negara. Lazimnya, syarikat ini menghantar pekerja rakyat Malaysia ke sana untuk melaksanakan projek. Penyelidikan lampau telah menunjukkan kesukaran penyesuaian oleh ekspatriat bagi menghadapi suasana baru di negara tamu merupakan aspek utama yang mendorong kepada kegagalan dalam melaksanakan tugasan. Kajian yang dijalankan adalah untuk mengenal pasti pengaruh penyesuaian eksekutif ekspatriat ke atas tugasan di negara tamu. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti faktor pengaruh penyesuaian berkaitan peribadi, pekerjaan (bukan teknikal) dan keluarga; serta keperluan persediaan latihan sebelum keberangkatan.