Praktis jururawat mengendalikan suhu inkubator dan perbandingan suhu dengan "recommended neutral thermal environment temperature" - Mohamed, Norzihan (2003)
Normal suhu persekitaran atau 'neutral thermal environment' (NTE) boleh didefinisikan sebagai suhu persekitaran bayi di mana kadar metabolik yang sangat minima dan termoregulasi dicapai tidak secara evaporasi. Termoregulasi berupaya untuk mengimbangi kepanasan dan kesejukan penghasilan haba dan kehilangan haba bagi mencapai suhu badan yang normal. Proses begini sangat terhad bagi bayi yang baru dilahirkan terutamanya bayi yang pramatang. Tujuan kajian ini ialah untuk menilai samaada suhu di dalam inkubator tertutup bersesuaian dengan suhu yang di cadangkan (NTE). Juga samada praktis harian di wad NICU telah menepati dengan cadangan suhu tersebut. Kajian ini berbentuk diskriptif dan lokasi kajian di lakukan di NICU di HUSM dan HKB. Pemilihan subjek seramai 30 orang. Merupakan bayi yang pramatang. Mereka sedang dirawat didalam inkubator tertutup dan mempunyai berat badan kurang dari 1 ,500 gram. Segala data yang diperolihi di analisa dengan mengunakan "Pearson Corelation" dan didapati P bersamaan dengan 0.88. Keputusan ini menggambarkan bahawa kedua dua hospital telah mengamalkan praktis yang memuaskan.