Performance Of Spirodela Polyrhiza, Salvinia Molesta And Lemna Sp. In Phytoremediation Of Fish Farm Wastewater - Ng, Yin Sim (2018)
Air sisa ternakan ikan adalah tinggi dalam nutrien terlarut dan pepejal terampai hasil daripada pengumpulan makanan yang berlebihan dan perkumuhan ikan. Pemendapan mengurangkan pepejal terampai tetapi tidak efisien dalam menyingkirkan nutrient terlarut manakala rawatan termaju menghadapi kos yang tinggi dan permintaan tenaga yang besar. Penggunaan makrofit dalam fitopemulihan dapat menyelesaikan isu-isu tersebut disebabkan kos penyelenggaraan yang rendah dan penyingkiran nutrien yang ketara. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menunjukkan keupayaan penyingkiran nutrient sebenar makrofit dalam keadaan aseptik serta menilai prestasi rawatan makrofit ke atas air sisa ternakan ikan. Dalam hal ini, makrofit Spirodela polyrhiza, Salvinia molesta dan Lemna sp. telah ditaksir dalam air sisa sintetik di bawah keadaan aseptik. Penyingkiran ammonia adalah pantas bagi S. polyrhiza dan Lemna sp., dengan kecekapan penyingkiran 60% dan 41% masing-masing dalam masa 2 hari. S. polyrhiza boleh mengurangkan 30% nitrat manakala Lemna sp. mencapai pengurangan fosfat tertinggi, sebanyak 86% pada hari ke-12. Profil yang diperolehi membolehkan pemilihan makrofit yang sesuai dalam rawatan air sisa ternakan ikan. S. polyrhiza dan Lemna sp. dipilih untuk merawat air sisa mentah ternakan ikan melalui rig kolam raceway (dalam sistem monokultur dan polikultur). Air sisa tersebut diperoleh dari ladang ikan keli tempatan, dengan tahap ammonia, fosfat, TSS dan COD sehingga 28.10 mg NH3-N/L, 5.80 mg PO43-/L, 175 mg/L and 322 mg/L masing-masing. Kolam raceway mempunyai dimensi 50cm x 25cm x 9 cm dan sistem boleh menakung 12 L air sisa. Sistem monokultur S. polyrhiza mengatasi sistem lain dalam penyingkiran nitrogen dan fosforus di mana 81% ammonia dikurangkan kepada 3.90 mg NH3-N/L dalam 2 hari manakala aras nitrat, nitrit dan fosfat diturunkan secara ketara. Hal ini disebabkan keupayaan pengambilan yang tinggi terhadap pelbagai spesies nitrogen dan fosfat. Penurunan tajam paras TSS, kekeruhan dan COD (sehingga 75%, 88% dan 71% dalam 2 hari) dicatatkan. Semua sistem makrofit menunjukkan produktiviti biojisim yang tinggi (peningkatan sehingga 112%) dan keunggulan dalam kandungan protein (peningkatan sehingga 12%). Kesan fed batch dan penuaian secara berkala terhadap kapasiti dan prestasi rawatan sistem monokultur S. polyrhiza juga dinilai. Sistem dengan fed batch dan penuaian dapat merawat isi padu air sisa yang lebih banyak, menyingkirkan amaun bahan pencemar yang lebih tinggi sementara mencapai had efluen yang ditetapkan. Kajian ini mencadangkan sistem monokultur S. polyrhiza dengan fed batch dan penuaian yang optimum boleh dilaksanakan dan berkesan untuk merawat air sisa ternakan ikan dan menghasilkan biojisim yang berguna untuk pelbagai aplikasi seperti suplemen makanan ikan, diet unggas, baja dan biofuel.