Activated Carbon From Lemon Peel And Mangosteen Peel For Dyes Removal - Vaisul, Mohamed Fadhil Mohamed (2018)
Penjerapan pewarna sebagai teknik untuk merawat air kumbahan terutamanya dari industri tekstil dan pewarna kekal sebagai skop kajian yang menarik. Sebaliknya, penjerapan menggunakan penjerap boleh diperbaharui tidak memberikan masalah dan operasi secara komersial murah. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menghasilkan karbon teraktif (AC) daripada kulit lemon (LP) dan kulit manggis (MP) untuk menyingkirkan MB dan RBBR daripada larutan akuas. AC menjalani proses pengaktifan fizikimia yang menggunakan rawatan kimia kalium hidroksida (KOH), penggasan karbon dioksida (CO2) dan dipanaskan oleh gelombang mikro. Semasa penyediaan AC, syarat penyediaan optimum diperoleh daripada metodologi permukaan sambutan (RSM). Keadaan yang optimum adalah kuasa radiasi gelombang mikro, masa radiasi dan nisbah impregnasi (IR). Luas permukaan Bruneaur-Emmet-Teller (BET) dan jumlah isipadu liang yang tinggi diperoleh untuk sampel LPAC yang disediakan (730.25 m2/g dan 0.3950 cm3/g dan MPAC (892.10 m2/g dan 0.4640 cm3/g). Kesan kepekatan awal pewarna (25-300 mg/L), masa sentuhan (0-24 jam) dan suhu larutan (30-60 °C) turut dinilai. Data keseimbangan yang diperolehi bagi kedua-dua pewarna telah terbaik diwakili oleh model Freundlich dengan faktor Freundlich permukaan kepelbagaian, 1/nF didapati 0,6579, 0,6944, 0,6452 dan 0,6459 untuk MB-LPAC, MB-MPAC, RBBR-LPAC dan RBBR-MPAC masing-masing Manakala, untuk analisa kinetik, didapati bahawa model pseudo-tertib-kedua dan pseudo-tertib-pertama adalah masing-masing paling sesuai digunakan untuk menentukan mekanisma penjerapan MB dan RBBR. Penjerapan MB dan RBBR yang diuji ke atas AC’s adalah secara eksotermik