Kinematic Study Of Motile Microalgae Under The Influence Of Low Gradient Magnetic Field - Ng, Wei Ming (2018)
Mikrosfera magnet, yang terdiri daripada teras polistirena (PS), nanopartikel oksida besi (IONPs) dan polielektrolit kationik, disintesis melalui teknik penyusunan secara berlapis-lapis. IONPs disintesis melalui kaedah pemendakan bersama. Pengendapan IONPs diikuti dengan polielektrolik pada permukaan teras PS dikenal pasti melalui pemeriksaan kegerakan elektroforesis. Morfologi teras-petala mikrosfera magnet dibuktikan melalui mikrograf mikroskopi transmisi elektron manakala jisim magnet dan sifat magnetnya dikaji dengan menggunakan spektroskopi serapan atom dan magnetometer sampel bergetar. Mikro-robot magnetik buatan dibentuk dengan mengikatkan mikrosfera magnet dengan mikroalga melalui saling tindak elektrostatik. Tingkah laku kinematik mikro-robot yang membawa mikrosfera magnet dengan diameter 2 μm dan 4.5 μm telah dikaji di bawah pengaruh dan tanpa pengaruh medan magnet berkecerunan rendah ∇