Synthesis Of Activated Carbon Via Microwave Heating For Dyes Removal - Hamid, Siti Ruqayyah Ab (2018)
Metilena biru (MB) sebagai pencelup bes dan metanil kuning (MY) sebagai pencelup acid larut di dalam air serta masing-masing menghasilkan ion positif dan ion negatif. Ion-ion ini tertarik kepada bahagian polar pada molekul air secara elektrostatik, lalu mengakibatkan pencelup-pencelup MB dan MY sukar untuk disingkirkan. Oleh itu, kajian ini berusaha untuk menghasilkan karbon teraktif (AC) berasaskan biji durian dan biji nangka untuk menyingkirkan MB dan MY daripada larutan akuas. Karbon teraktif ini dihasilkan melalui teknik pemanasan gelombang mikro bersama pengaktifan fizikimia menggunakan kalium hidroksida (KOH) dan penggasan karbon dioksida (CO2). Kesan faktor-faktor penyediaan karbon teraktif (kuasa radiasi, masa radiasi dan nisbah impregnasi, (IR)), telah dioptimakan dengan menggunakan metodologi permukaan sambutan (RSM) untuk menghasilkan nilai respon yang maksimum (penyingkiran MB, penyingkiran MY dan hasilan karbon teraktif). Karbon teraktif yang di hasilkan didapati mengandungi luas permukaan Bruneaur-Emmet-Teller (BET) dan peratusan karbon tetap yang tinggi iaitu 852.30m2/g dan 78.51% untuk karbon teraktif daripada biji durian (DSAC) manakala untuk karbon teraktif daripada biji nangka (JSAC) ialah 715.29m2/g dan 73.94%. Kesan faktor-faktor penyediaan yang optimum ditentukan menjadi (330W, 4.49min dan 0.97 dengan 79.67% penyingkiran MB dan 23.60% hasilan), (355W, 4.15min dan 0.58 dengan 77.68% penyingkiran MB dan 24.40% hasilan), (340W, 4.44min dan 0.94 dengan 78.24% penyingkiran MY dan 23.51% hasilan) dan (370W, 4.10min dan 0.78 dengan 77.24% penyingkiran MY dan 23.67% hasilan) masing-masing untuk system-sistem MB-DSAC, MB-JSAC, MY-DSAC dan MY-JSAC. Kajian garis sesuhu mendapati semua sistem pencelup-penjerap yang dikaji mengikuti model Freundlich manakala kajian kinetik mendapati semua sistem mengikuti model kinetik pseudo-tertib kedua. Kajian mekanisme mendapati semua proses penjerapan dikawal oleh mekanisme resapan filem. Kajian termodinamik mendapati semua sistem penjerapan adalah eksotermik secara semulajadi, rawak dan dikawal oleh proses penjerapan fizikal.