Functionally Graded Niti Shape Memory Alloys By Ageing And Partial Annealing - Nashrudin, Muhammad Naqib (2018)
Tingkah laku bentuk bentuk aloi NiTi menyampaikan daya tetap apabila beban digunakan di atasnya. Oleh itu, had untuk sebarang keadaan progresif atau perantaraan kawalan membuat aloi berfungsi hanya untuk aplikasi tindakan diskret. Untuk membolehkan kawalan yang lebih baik dalam aplikasi penggambaran, NiTi yang berfungsi secara berperingkat dicipta dengan memperkenalkan rawatan haba kecerunan di sepanjang aloi. Penyelidikan yang sebelum ini menunjukkan bahawa kecerunan rawatan penyepuhlindapan dan hamper equatomik aloi NiTi menghasilkan kemerosotan lereng dataran curam manakala rawatan kecerunan dalam aloi Ni-kaya menghasilkan ketengangan pemulihan yang baik pada transformasi terbalik. Kajian ini menerokai kesan penyepuhlindapan separa dan penuaan secara serentak menggunakan Ti-50.9at% Ni wayar yang digulung ke arah tingkah laku transformasi fasa martensit dan untuk mewujudkan wayar NiTi yang berfungsi secara berperingkat dengan meletakan rawatan haba kecerunan sepanjang wayar. Spesimen dipanaskan pada julat suhu 300 ℃ hingga 550 ℃ selama tempoh 10, 20, 30 dan 60 minit dalam argon. Tingkah laku transformasi fasa martensit termal dicirikan dengan menggunakan imbasan calorimeter berbeza dan tingkah laku ubah bentuk memori telah dikaji dengan menggunakan mesin tegangan sejagat. Eksperimen ini adalah untuk meneroka konsep baru NiTi yang dinilai secara berfungsi. Profil suhu kecerunan dibuat secara tempatan oleh laser CO2 sepanjang wayar. Julat suhu yang berkesan untuk profil kecerunan untuk Ti-50.9at% Ni telah ditentukan pada 400 ℃ - 525 ℃ pada tempoh yang berbeza. Dua spesimen wayar diuji dengan tempoh yang sama dan tempoh yang berlainan. Telah didapati bahawa spesimen dengan tempoh yang berbeza dalam wayar tunggal menghasilkan selang tekanan yang lebih tinggi. Satu spesimen dipanaskan secara tempatan pada suhu yang berbeza dan tempoh yang berbeza. Suhunya adalah 400 ℃ selama 10 minit, 475 ℃ selama 30 minit dan 525 ℃ selama 20 minit. Semasa ditarik bentuknya, wayar yang dipanaskan secara lokal dengan tempoh yang berlainan memperlihatkan selang tekanan ke hadapan yang lebih tinggi iaitu 301 MPa dan selang tekanan terbalik sebanyak 265 MPa. Pengubahan yang dihasilkan sekitar 10% dan sisa ketegangan adalah 1%. Kaedah rawatan haba ini menghasilkan hasil positif dalam mewujudkan pelbagai tekanan dataran untuk kecerunan aloi NiTi berfungsi.