Simulation Of Blood Flow In Bi-Leaflet Mechanical Heart Valve - Mokhtar, Noorhafizah (2018)
Jantung manusia boleh dijangkiti oleh beberapa penyakit yang boleh menyebabkan injap jantung tidak berfungsi. Oleh itu, injap jantung mekanikal dua injap (BMHV) digunakan sebagai pengganti yang terdiri daripada dua injap separa bulat dan selongsong luar injap. Dalam kajian ini, reka bentuk BMHV akan dioptimumkan untuk menghasilkan injap yang sesuai untuk menggantikan injap mitral yang tidak berfungsi. Simulasi kaedah Lattice Boltzmann (LBM) yang digunakan dan disahkan menggunakan eksperimen (PIV). Simulasi LBM telah menunjukkan jarak antara dua injap yang lebih jauh mempunyai aliran hemodinamik yang lebih baik. Selain itu, kelengkungan injap yang berbeza akan dibandingkan dengan mengoptimumkan dinamik aliran darah. Berdasarkan kriteria indeks halaju (DVI), kesemua enam reka bentuk yang berbeza berjaya merekodkan nilai DVI dalam had yang dibenarkan dengan nilai kurang daripada 2.2. Kontur halaju dan vortek menunjukkan persamaan dalam aliran darah antara simulasi dan eksperimen. Peratusan perbezaan profil halaju pada DVI antara data simulasi dan eksperimen ditunjukkan kurang daripada 15%. Dalam pembentukan vortek, 0.6mm lengkungan dalam didapati mempunyai nilai vorteks terkecil berbanding dengan lima reka bentuk yang lain. Dari segi profil tekanan dan tegasan ricih dinding yang dikira, semua keputusan menunjukkan nilai yang sama untuk semua reka bentuk yang digunakan. Tekanan ricih dinding maksimum yang dikira dari kajian ini adalah kira-kira 26.46 Pa. Dari semua kes yang dikaji, dengan 0.6mm lengkungan dalam menunjukkan tekanan geseran dinding terendah yang bermanfaat kerana ia mengurangkan darah beku.