Performance Of Composite Adsorbent-Limestone Activated Carbon Alginate In Treating River Waterr - Abidin, Nurul Aini Zainol (2018)
Pertumbuhan pesat pusat-pusat bandar memerlukan aktiviti ekonomi yang dinamik untuk membangunkan negara. Walaubagaimanapun, ia telah membawa kepada peningkatan pencemaran air sungai yang mengandungi pelbagai bahan pencemar organik dan bukan organik yang sering melebihi had yang dibenarkan standard air minuman. Penggunaan penjerap untuk air sungai telah banyak dijalankan. Namun, tiada data terkini tentang pembangunan penjerap komposit mesra alam sekitar yang diperbuat daripada karbon teraktif (AC) dan batu kapur (LS) serta penggunaan rumpai laut alginat. Dalam kajian ini, prestasi penjerap komposit telah disiasat untuk pra-rawatan air minuman. Penjerap komposit disintesis untuk penjerapan warna dan kekeruhan dari air sungai. Ciri-ciri pendahulu individu dan penjerap komposit untuk rawatan air sungai diselidiki. Pemilihan nisbah campuran terbaik diperiksa dalam kajian berkelompok penjerapan. Kesan dos penjerap dan masa sentuhan diselidiki. Model isoterma dan kinetik untuk penjerap komposit juga ditentukan. Kajian turas dasar tetap disiasat pada bahagian terakhir. Sampel air sungai dikumpulkan dari Sungai Kerian yang terletak di Lubok Buntar, Bandar Baharu, Kedah. Hasilnya menunjukkan, nisbah campuran (AC: LS) 3:7 adalah berkesan dalam menghilangkan lebih daripada 92.6% warna dan 89.7% kekeruhan. Hasilnya juga mendedahkan bahawa kapasiti maksimum penjerapan satu lapisan penjerap komposit untuk warna dan kekeruhan adalah 0.446 PtCo/g dan 5.155 NTU/g, masing-masing. Selain itu, kinetik penjerapan menggambarkan kesesuaian menggunakan model kinetik pseudo-tertib-kedua. Isoterma Freundlich didapati sesuai dengan data penjerapan keseimbangan. Berdasarkan lengkung terobosan, titik terobosan untuk warna dan kekeruhan kurang dari 6 dan kurang daripada 1 jam, masing-masing. Titik tidak berkesan untuk warna dan kekeruhan ialah masing-masing 20 dan 1223 jam.