Determination Of Green Technology Practices In The Construction Project Management Of Malaysia - Saad, Nurul Atilia Aida Mat (2018)
Walaupun pembangunan hijau telah tersebar luas dalam industri pembinaan di Malaysia, masih terdapat jurang dalam integrasi pembangunan hijau dan pengurusan projek. Tidak dapat dinafikan bahawa ramai orang dalam industri yang peka terhadap teknologi hijau ini. Namun begitu, sesetengah daripada mereka enggan melaksanakan teknologi hijau ini disebabkan beberapa perkara tertentu. Konsep hijau boleh dikatakan tidak diterima secara meluas dalam industri kerana banyak pemaju enggan melaksanakannya di dalam projek mereka. Oleh itu, tujuan kajian ini dijalanakan adalah untuk menentukan amalan hijau yang perlu dilakukan dan perlu ditambah dalam pengurusan projek tradisional melihat dari sudut pandangan pihak berkepentingan. Hal ini akan mempercepatkan penerimaan mereka terhadap teknologi hijau dalam industri pembinaan. Kaedah yang digunakan dalam menentukan amalan hijau dan menganalisis hasilnya adalah skala Likert dan perisian SPSS. Hasil menunjukkan hanya 22 daripada 48 amalan yang diterima oleh pihak berkepentingan bagi dilaksanakan dalam pengurusan projek hijau. Walaupun semua amalan adalah realistik dan kebanyakannya telah dilaksanakan di negara luar, ia tidak bermakna bahawa ia boleh dilaksanakan di Malaysia. Kajian ini mencadangkan senarai amalan hijau yang realistik dan dapat dilaksanakan dalam pengurusan projek hijau dengan mengambil kira pandangan pihak berkepentingan.