Performance Of Recycled Paper Mill Sludge As A Modifier In Sphalt Mixtures Through Dry Process - Chew, J-Wei (2018)
Pengumpulan sisa pepejal yang semakin meningkat memerlukan usaha global dalam pengurusan sisa yang efisien dan rawatan ekologi. Industri turapan asfalt yang menggunakan sumber semula jadi di samping menyumbang kepada gas rumah hijau, dilihat sebagai industri yang berpotensi tinggi bagi penggunaan sisa pepejal. Usaha penyelidikan ini memaparkan penggunaan sisa kilang kertas kitar semula (RPMS) sebagai bahan tambah baru ke dalam campuran asfalt. Rawatan prasyarat RPMS memerlukan 6 jam oven kering, 10 pusingan penggilingan dan semburan retak 0.075mm manakala didapati tidak mudah terbakar. Lebih 60% RPMS digunakan, manakala baki 40% boleh digunakan sebagai pindaan tanah. RPMS dimasukkan ke dalam campuran aspal pada 0.5% dan 1% berat campuran asfalt. Bahan pengikat asfalt bergred penusukan 60/70 dan dua jenis agregat iaitu batu kapur dan granit digunakan. Campuran asfalt disediakan pada suhu 160°C, dan dipadatkan menggunakan pemadat legar pada suhu 150°C. Ciri-ciri perkhidmatan gabungan campuran RPMS asfalt menyebabkan indeks kebolehkerjaan (WI) yang lebih tinggi dan indeks tenaga pemadatan (CEI) yang lebih rendah berbanding kawalan. Campuran kering asfalt 0.5% RPMS menyebabkan kekuatan tegangan tidak langsung (ITS) yang setanding dengan kawalan, namun mempunyai rintangan kelembapan yang lemah dengan nisbah kekuatan tegangan tidak langsung (ITSR) yang rendah. RPMS mengakibatkan modulus kebingkasan & ricih Leutner yang lebih tinggi, sementara mempunyai prestasi rayapan dinamik berbanding kawalan campuran asfalt. mikroskop elektron imbasan (SEM) menggambarkan morfologi permukaan berserat dan berliang RPMS. pembelauan sinar-X (XRD) menunjukkan komposisi mineralogik RPMS yang mengandungi kalsit, mempromosikan lekatan bitumenagregat yang baik. Walau bagaimanapun, RPMS mengandungi sebatian kelarutan larut air yang tinggi iaitu anhydrite, halite, sylvine, quart dan periclase. Komposisi kimia ditentukan melalui pendarflour sinar-X (XRF) yang menunjukkan RPMS mengandungi komposit simen Portland yang sama iaitu SiO2, Al2O3, K2O dan CaO walaupun selepas kerugian penyalaan (LOI) sebanyak 52.52%. Prosedur larut lesap pencirian ketoksikan (TCLP) membuktikan hanya logam berat Arsenik dikesan jauh bawah had pengawalseliaan atas RPMS mentah. Sementara RPMS yang dimasukkan pengikat asfalt menunjukkan pengurangan Arsenik membuktikan integrasi pengikat asfalt yang baik. Unsur-unsur logam berat yang mempunyai aplikasi agronomik iaitu kalsium, besi & magnesium dikesan. Oleh itu membuktikan RPMS tidak berbahaya kepada alam sekitar. Kajian ini bertindak sebagai rangsangan untuk menggabungkan RPMS dalam penghasilan turapan asfalt eco di samping menyediakan industri kaedah pelupusan alternatif yang lebih hijau.