Designing The National Spatial Data Infrastructure For Jordan - Gharaibeh, Ibrahem A. M. (2018)
Pembangunan pengumpulan data ruang (spatial) dan penggunaanya memainkan peranan penting dalam perjalanan aktiviti pembangunan infrastruktur data ruang (SDIs). SDI terdiri daripada teknologi, piawaian dan polisi (i.e. kerangka kerja berinstitusi), sumber manusia (i.e. orang) dan prosedur organisasi untuk memperoleh, menyimpan, memproses, mengagihkan dan mempertingkatkan penggunaan maklumat geo-ruang. Dalam memperkuatkan pembangunan dan liabiliti maklumat data ruang, status pembangunan SDI negara lain amat perlu diketahui. Terdapat banyak agensi awam dan swasta di Jordan yang memberi tumpuan kepada pengeluaran, penggunaan dan perkongsian data ruang bagi memenuhi keperluan komuniti geo-maklumat. Jordan tidak mempunyai kerangka kerja organisasi, dan terdapat lowong institusi terhadap tanggungjawab kepimpinan berkenaan GIS. Kebanyakan organisasi lebih gemar menubuhkan jawatankuasa GIS nasional yang bebas dengan memberikan kuasa, akauntabiliti, dan mandat sah kepada jawatankuasa tersebut dalam pengurusan kerja GIS seluruh negara. Namun demikian, akan terdapat beberapa cabaran untuk NSDI di Jordan seperti isu saling kendali, kurang dana, dokumentasi data, pembangunan polisi ke atas perkongsian data dan strategi nasional. Oleh kerana NSDI tidak serupa di seluruh dunia (Cetl, Roić, et al., 2009) maka adalah penting untuk Jordan membangunkan strategi nasional secara tersendiri. Sebaliknya, terdapat banyak kebaikan seperti menghalang duplikasi data ruang, menghapus keterulangan data ruang, meningkatkan kolaborasi di kalangan organisasi dan memperbaiki pembangunan ekonomi jabatan peringkat yang berlainan. Dalam menghasilkan strategi infrastruktur data ruang (NSDI), langkah pertama ialah kesedaran bahawa persekitaran kerja merangkumi pelbagai jenis pengguna yang memerlukan taraf kefungsian dan capaian data ruang yang berbeza. Langkah kedua ditumpukan kepada kerjasama dan koordinasi yang akan memainkan peranan yang berkesan dalam setiap organisasi. Tidak ada organisasi yang boleh memperbaiki atau menyediakan NSDI sendiri kecuali ia saling berkerjasama diantara pelbagai institusi, organisasi kerajaan, sektor awam dan swasta dalam menjayakan perlaksanaan sistem NSDI yang berjaya. Jordan menggunakan dua sistem koordinat iaitu datum ‘Palestin 1923’ dengan unjuran Cassini-Soldner (CASS), dan unjuran terkini iaitu ‘Jordan Transverse Mercator’ (JTM). Sistem unjuran JTM adalah berdasarkan kepada datum ‘International Hayford 1927’. Jabatan Tanah dan Ukur (DLS) bertanggungjawab menguruskan peta kadastral Jordan. Peta unjuran Cassini-Soldner merangkumi 17% Jordan dan peta unjuran JTM merangkumi kawasan-kawasan lain dalam negara Jordan. Sebahagian daripada kajian ini membuat perbandingan sistem unjuran CASS dengan JTM dalam usaha mencari kerangka rujukan yang boleh menyokong pembangunan infrastruktur data ruang (SDI) di Jordan. Dalam proses pelarasan transformasi afin menggunakan perisian ArcGIS, yang menukar unjuran CASS kepada kepada JTM, hasil yang diperolehi adalah pada ketepatan 10cm. Keputusan tersebut telah memberi dorongan kepada potensi peralihan kesemua peta dari unjuran CASS ke JTM. Menurut kajian ini juga, perselisihan di antara organisasi boleh dihapuskan apabila unjuran JTM digunakan sebagai sistem rujukan standard di Jordan.