Kajian Sel Solar Tersensitasi Pewarna Semulajadi Dengan Elektrod Tiub Nano Titania - Samuel, Joshua John (2018)
Teknologi boleh diperbaharui dan teknologi hijau amat penting untuk memelihara masa depan teknologi. Solar Sel Disensitasi Pewarna (DSSC) sebagai solar sel generasi baru boleh menangani isu tersebut dengan pengunaan pewarna semula jadi berbanding pewarna sintetik. Dalam pengajian ini, DSSC dibentuk dengan penggunaan pewarna semula jadi dan sintetik, untuk mengaji kemampuan pewarna-pewarna semula jadi berbanding N-719, pewarna sintetik. Untuk menekankan konsep teknologi hijau lagi, dua sumber pewarna, iaitu pewarna dari bunga peltophorum pterocarpum dan daun yang layu dari pokok millettia pinnata, yang hanya akan dibuang dan menambahkan kepada sampah sarap yang dikutip.