Development Of Practical Opportunistic Maintenance (Om) Policy Based Model For Manufacturing System - Samat, Hasnida Ab (2015)
Penyenggaraan dijalankan untuk memastikan bahawa semua peralatan di dalam sebuah syarikat dibaiki, diganti, diselaraskan dan diubah suai mengikut keperluan pengeluaran. Sistem penyenggaraan yang berkesan dan dioptimumkan amat diperlukan di dalam sistem pembuatan pada hari ini. Dengan kemajuan teknologi dan kerumitan sistem, terdapat satu pendekatan baru yang dipanggil penyenggaraan prospek di mana polisi ini adalah 'penyenggaraan oportunis' (OM). OM boleh ditakrifkan sebagai aktiviti penyenggaraan yang dijalankan untuk membaiki komponen yang rosak dan pada masa yang sama menggunakan peluang yang ada untuk membaiki / menggantikan komponen lain di dalam sistem dengan tujuan untuk mengelakkan kegagalan pada masa hadapan dan mengurangkan bilangan masa henti mesin. Ia adalah gabungan penyenggaraan membetul (CM) yang digunakan apabila sebarang kegagalan berlaku, dengan penyenggaraan cegahan (PM) –pendekatan penyenggaraan yang dirancang dan dijadualkan untuk mencegah kegagalan berlaku. Apa-apa pemberhentian mesin kerana kegagalan adalah 'peluang' untuk menjalankan PM. Walau bagaimanapun, cabaran untuk mencapai sistem penyenggaraan yang optimum menggunakan dasar OM adalah untuk mencari keseimbangan yang optimum antara kos penyenggaraan dan umur komponen umur mesin dan ciri-ciri kebolehpercayaan. Tahun demi tahun, penyelidikan yang telah diterbitkan berkisar tentang seluruh teori konsep dan analisis berangka polisi tetapi kekurangan model yang realistik dan praktikal untuk penggunaan. Fokus kajian ini adalah menjurus ke arah isu-isu penggunaan OM dalam mencapai sistem penyenggaraan yang optimum. Berdasarkan pengenalan gagasan prinsip, konsep dan ciri-ciri dasar OM, sebuah model membuat keputusan telah dibangunkan. Dengan akronim sebagai OPTOMS untuk Opportunistic Policy towards Optimal Maintenance System, model ini dibangunkan dalam lima fasa dengan penggunaan Check Sheet dan Stacked-Bar Chart untuk fasa pemilihan mesin, Failure Mode and Effect Analysis (FMEA)untuk analisis kegagalan dan Control Chart untuk fasa pengukuran prestasi. Di dalam model ini, prinsip OM dikaji dan dibangunkan menjadi set peraturan dengan beberapa batasan dan andaian untuk disesuaikan dengan dasar ke dalam persekitaran praktikal. Butiran perbincangan disediakan untuk membuat OM dasar dengan sebaik mungkin dalam mencapai sistem penyenggaraan yang optimum. Model ini disemak dan disahkan di sebuah syarikat semikonduktor. Hasil kajian kes ini mengesahkan penggunaan dan amali model OPTOMS sebagai sistem sokongan keputusan dalam mengguna pakai dasar OM. Model yang dibangunkan ini membantu syarikat dalam perangcangan dan penjadualan aktiviti penyenggaraan bagi mengurangkan kos dan masa henti mesin serta meningkatkan kebolehsediaan dan kebolehharapan mesin sehingga 20%.