Effect Of Operational Parameters On Treatment Of Textile Wastewater By Electrocoagulation Process Using Different Electrode Materials - Elajel, Marwa Ali (2018)
Proses elektro penggumpalan telah digunakan untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh proses fiziko kimia konvensional dalam rawatan air sisa tekstil. Air sisa tekstil sebenar mengandungi pencelup reaktif selalunya bersifat alkali. Bahanbahan elektrod yang berbeza seperti zink dan keluli tahan karat boleh digunakan bagi mengatasi prestasi lemah elektrod aluminium dalam medium beralkali untuk rawatan air sisa tekstil sebenar. Prestasi proses elektro penggumpalan untuk rawatan air sisa tekstil sintetik (disediakan menggunakan pencelup biru reaktif 261) dan air buangan tekstil sebenar telah disiasat. Tiga jenis bahan elektrod iaitu aluminium, zink dan keluli tahan karat telah digunakan dalam kajian ini. Parameter operasi terlibat dalam kajian ini ialah ketumpatan arus (2-8 mA/cm2), kepekatan pewarna awal (20-100 mg/L) dan nilai pH awal (5-9). Kajian permulaan telah dijalankan menggunakan air buangan tekstil sintetik untuk menentukan keadaan operasi optimum yang memberikan penyingkiran pencelup yang tinggi untuk setiap bahan elektrod. Keadaan-keadaan optimum yang diperolehi ialah ketumpatan arus (4 mA/cm2 untuk semua elektrodelektrod), kepekatan awal pencelup (50 mg/L untuk elektrod aluminium dan 100 mg/L untuk elektrod zink dan keluli tahan karat) dan nilai awal pH (7 untuk elektrod aluminium dan 9 untuk elektrod zink dan keluli tahan karat). Satu penyiasatan yang menyeluruh dari segi penyingkiran pencelup, COD, kekeruhan, kehilangan berat elektrod, dan penggunaan tenaga dijalankan di bawah keadaan optimum (ketumpatan arus dan kepekatan pewarna yang awal) manakala nilai pH awal telah ditetapkan pada 9 bagi mewakili keadaan air sisa tekstil sebenar yang digunakan dalam kajian ini. Penyingkiran pencelup, kehilangan berat elektrod, dan penggunaan kuasa telah direkodkan sebagai 99.8%, 0.66 kWh/m3 dan 0.039% untuk elektrod zink, 99.1%, 0.70 kWh/m3 dan 0.066% untuk elektrod keluli tahan karat dan 75.8%, 0.50 kWh/m3 dan 0.41% untuk elektrod aluminium masing-masing. Rawatan air sisa tekstil yang sebenar di bawah keadaan operasi optimum (ketumpatan arus dan kepekatan pewarna yang awal) dan pada nilai pH semula jadi air sisa tekstil menunjukkan bahawa elektrod zink memberikan penyingkiran pencelup yang tertinggi (83.7%), kehilangan berat elektrod yang terendah (0.043%) dan penggunaan tenaga yang munasabah (0.69 kWh/m3). Kos operasi duga dianggarkan lebih rendah untuk elektrod zink (MYR 3.93 setiap 1 m3 air sisa terawat tekstil selama 10 minit) berbanding dengan elektrod aluminium dan keluli tahan karat. Oleh itu, elektrod zink dianggap sebagai bahan elektrod paling berkesan untuk rawatan air sisa tekstil yang mengandungi pencelup reaktif.