Effect Of Tannic Acid-Trimesoyl Chloride On Thin Film Composite Membrane - Saari, Riza Asma'a (2018)
Membran komposit filem nipis telah disediakan melalui proses sintesis antara larutan asid tannik dalam fasa cecair dan trimesoil klorida dalam fasa organik. Hasil kajian daripda penyelidik sebelum ini seperti Zhang et., al (2013) dan Tang et., al (20008) menunjukkan isu pengotoran dan kestabilan khususnya pada membran UF ketika proses penurasan protein. Oleh itu, teknik pempolimeran antara lapisan muka (IP) telah digunakan untuk mengkaji hubungan diantara kesan asid tannik dan trimesoil klorida terhadap prestasi rintangan kadar pencemaran, hidrofilik dan sifat pemisahan air pada membran komposit filem nipis. Fungsi asid tannik dan trimesoil klorida (TA-TMC) dengan tahap kepekatan berbeza pada sifat-sifat membran seperti ikatan kimia, morfologi, kekasaran permukaan, sifat hidrofilik dan prestasi ketelepan air serta penolakan protein (Albumin serum bovin dan Lisozim) juga turut dikaji. Keputusan menunjukkan bahawa peningkatan kepekatan asid tannik dan trimesoil klorida semasa proses pempolimeran antara muka dapat mengurangkan kekasaran permukaan dan mengurangkan kerosakan pada permukaan membran komposit akibat tindak balas pempolimeran yang berlebihan. Selain itu, pembentukan lapisan poliester juga didapati boleh mempengaruhi tahap sifat hidrofilik, tahap kadar pencemaran dan ujian prestasi membran. Secara kesuluruhannya, keputusan prestasi terbaik keseluruhan telah dicapai menggunakan membran komposit yang dihasilkan dengan kadar kepekatan 0.5 g/L asid tannik dan 0.3g/L trimesoil klorida yang seterusnya membawa kepada fluks air tulen sebanyak 114.16 Lm-2h-1 serta penolakan BSA dan Lisozim masing-masing sebanyak 98% dan 94%. Dalam kajian ini, kesan kepekatan asid tannik dan trimesoil klorida (TA-TMC) pada sifat hidrofilik membran dikaji. Proses pempolimeran semakin meningkat ekoran daripda peningkatan kepekatan asid tannik dan trimesoil klorida (TA-TMC) yang seterusnya menghasilkan nilai hydrofilik dengan lebih baik iaitu 29.70 serta memberi penambahbaikan pada kekasaran lapisan dengan struktur yang lebih sekata dari 73.96 nm kepada 30.07 nm. Penggunaan kepekatan asid tannik dan trimesoil klorida (TATMC) yang berbeza juga memberi kesan kepada kadar tindak balas yang berlaku pada permukaan membran seterusnya menyumbang kepada pembentukan kumpulan ester dan regangan O-H yang dapat diperhatikan dengan lebih jelas apabila kepekatan asid tannik dan trimesoil klorida (TA-TMC) meningkat.