Selective Conversion Of Glycerol To Lactic Acid By CaO γ-Al2O3 Supported Catalyst - Mbong, Kartina (2018)
Pengeluaran biodiesel telah membangun dengan pesat di Malaysia dan ia menjana lebihan gliserol mentah sebagai produk utama bersama. Berdasarkan keadaan semasa, penukaran gliserol kepada bahan kimia nilai tambah yang lebih tinggi seperti asid laktik telah menarik ramai penyelidik untuk memastikan kemampanan ekonomi industri biodiesel. Dalam kajian ini, CaO disokong pada alumina, γ-Al2O3 telah disintesis dengan berbeza muatan CaO (20-50 % berat) dan pengkalsinan terakhir pada suhu optimum iaitu 700 ° C. Pemangkin yang disintesis telah dicirikan melalui analisis permukaan, SEM, TEM, XRD, EDX, FTIR, TGA dan N2 penjerapan sesuhu. Ciri-ciri pemangkin dihubungkaitkan dengan aktiviti mangkin dalam eterifikasi gliserol kepada asid laktik dan prestasi yang ditunjuk berdasarkan penukaran gliserol dan hasil asid laktik. Hasil yang tinggi asid laktik telah dikenal pasti dengan menggunakan pemangkin 30CaO/γ-Al2O3 yang telah disediakan dengan menggunakan 30% berat muatan CaO memuatkan dan dikalsinasikan pada suhu 700 ° C dalam pengeluaran asid laktik daripada gliserol. Kesan keadaan tindak balas seperti muatan pemangkin (5-20 % berat), suhu tindak balas (270-330 °C), masa tindak balas (0.5 - 4 jam) juga dijelaskan dan dihubungkaitkan dengan ciri-ciri mangkin. Selain itu, keadaan tindak balas terbaik diperolehi pada muatan pemangkin 10% berat, suhu tindak balas 290 ° C dan masa tindak balas 2 jam di bawah keadaan, 95% daripada penukaran gliserol dan 49% hasil asid laktik telah dicapai. Dari segi penggunaan semula, pemangkin ini adalah boleh digunakan semula sehingga 3 kali dalam tindak balas dengan penurunan dari 95% kepada 73% dalam penukaran gliserol, manakala penurunan dalam hasil asid laktik dari 47% kepada 27% dalam aktiviti pemangkin. Kajian kinetik pembentukan asid laktik berjaya dilaksanakan dan didapati menepati model kinetic tertib pertama terhadap glycerol dengan tenaga pengaktifan sebanyak 61.730 kJ/mol. Sebagai kesimpulan, 30CaO/γ-Al2O3 merupakan pemangkin yang menunjukkan aktiviti yang baik dan ia merupakan pemangkin aktif yang sesuai untuk digunakan dalam tindak balas yang melibatkan gliserol.