Synthesis And Characterization Of Polyaniline, Graphene And Graphene Polyaniline Nanocomposites - Chin, Seik Yee (2018)
Kebelakangan ini, nanokomposit dengan grafin dan polimer konduktif telah menarik perhatian kerana kekonduksian elektriknya yang unggul. Tujuan utama kajian ini adalah untuk meningkatkan kekonduksian elektrik Polianilin (PANI) dengan penambahan grafin yang difungsikan. Objektif bagi kajian ini dibahagikan kepada dua bahagian. Dalam bahagian pertama, kesan penggunaan natrium dodekil benzenesulfonat (SDBS) sebagai surfaktan dan kaedah berbeza untuk menghasilkan PANI (konvensional fasa tunggal dan pempolimeran antara muka) telah dikaji. Dalam bahagian kedua, grafin telah dihasilkan melalui pengelupasan elektrokimia grafit dengan menggunakan voltan electrokimia yang berbeze iaitu 5V dan 10V. Grafin/PANI-SDBS nanokomposit telah dihasilkan dengan melalui satu-langkah pempolimeran antara muka yang mudah dengan kandungan grafin yang berbeza. Keputusan menunjukkan bahawa nanogentian PANI yang seragam dengan diameter yang kecil (55 nm) dapat dihasilkan dengan menggunakan pempolimeran antara muka. Penambahan SDBS semasa pempolimeran antara muka PANI berjaya mengurangkan aglomerasi nanogentian PANI. Voltan yang rendah, 5V dapat menghasilkan grafin yang nipis dengan kecacatan yang rendah (ID/IG=0.36), meningkatkan kestabilan terma serta kekonduksian elektrik yang tinggi iaitu 2.53 ×10-1 S/cm. Kajian morfologi menggunakan FESEM dan HRTEM menunjukkan bahawa nanogentian PANI cenderung untuk menyalut di atas permukaan grafin. Nanokomposit yang mengandungi 5% berat badan grafin telah menunjukkan kekonduksian elektrik yang paling tinggi iaitu 2.53 ×10-1 S/cm, dengan empat kali ganda lebih tinggi daripada PANI (9.99 ×10-6 S/cm). Kestabilan terma dan kekonduksian elektrik nanokomposit telah meningkat bertambahnya kandungan grafin.