Log-Gabor Filter Based Finger Vein Biometric System Using Modified Repeated Line Tracking Algorithm - Hajian, Amir (2018)
Prestasi sistem pengecaman vena jari bergantung pada kualiti imej yang ditangkap. Walaupun topeng penyahtajaman lelurus klasik mampu mempertingkatkan bahagian gelap dan bayang-bayang imej urat jari, tetapi imej yang dipertingkatkan akan mengalami dua kekurangan. Pertama, kesan halo yang muncul di sekitar kawasan imej yang lebih tajam. Kedua, hingar yang wujud dalam imej juga akan dipertingkatkan. Kajian ini mengubah topeng penyahtajaman lelurus klasik dengan menggunakan penapis Log-Gabor. Topeng Penyahtajaman Diperbaiki (MUM) meningkatkan kontras dan ketajaman imej tanpa kelemahan yang disebutkan di atas. Kajian ini memperkenalkan peringkat pra-pemprosesan dalam sistem pengesahan vein jari yang mana, mulanya, kaedah penyamaan Histogram Pengesuaian Had (CLAHE) akan digunakan pada imej masukan dan kemudiannya teknik MUM digunakan untuk meningkatkan ketajaman dan kontras imej urat jari. Hasil daripada ciri yang diekstrak menunjukkan peningkatan yang cemerlang dalam mengenalpasti perincian vena dengan menggunakan kaedah prapemprosesan yang dicadangkan ini. Penjejakan Garis Ulangan Terubahsuai (MRLT) digunakan sebagai kaedah pengekstrakan ciri Manakala Mesin Vektor Sokongan (SVM) digunakan sebagai pengelas. Kadar Kesalahan Seimbang (EER) digunakan sebagai pengiraan prestasi dalam kajian ini. EER yang diperolehi untuk sistem pengesahan dengan meggunakan tiga data latihan ialah 16.66% untuk imej asal, 14.22% untuk imej CLAHE yang dipertingkatkan dan 6.28% untuk imej bagi kaedah yang dicadangkan (CLAHE kemudian MUM).