Implementation Of A New Technique For Magnetic Improvised Explosive Device Detection - Mahmood, Hamzah Naser (2018)
Peranti Bermagnet Bahan Letupan yang Dinaik Taraf (IED) yang juga dikenali sebagai sejenis bom melekit adalah alat yang mudah dibina namun memberi kesan yang boleh membawa maut. Oleh itu, penyelidikan ini menekankan pengehadan bagi kaedah-kaedah yang telah dicadangkan untuk mengatasi ancaman ini dan bahayanya yang semakin meningkat dengan menunjukkan kekurangan persediaan eksperimentasi secara sistematik, ketiadaan nilai komersial selain kemungkinan yang tidak dapat dielakkan untuk merisikokan keselamatan kakitangan semasa mengendalikan beberapa sistem yang disebabkan oleh kekurangan automasi atau tidak menjadi mudah alih. Penyelidikan ini telah menyiasat satu pengesan bergred pengguna yang mampu mengesan satu medan bermagnet dalam ± 8 Gauss. Pengesan ini digunakan untuk mengesan magnet untuk meniru IED bermagnet. Magnet-magnet tersebut adalah dua bahan yang berlainan (berbeza dalam kekuatan ketumpatan medan magnet) dengan jumlah kiraan yang berbeza, dan ia telah digunakan untuk menghasilkan kemungkinan senario yang berbeza. Magnet-magnet tersebut adalah Neodimium dan Seramik dengan purata ketumpatan fluks masing-masing sebanyak 12,500 dan 2,500 Gauss. Tambahan pula, satu teknik baru telah dibangunkan dan dilaksanakan sebagai satu teknik pengujian sistematik yang praktikal berdasarkan kawasan eksperimen yang bergrid, yang mana ia adalah bersaiz sel individu yang sesuai dengan ancaman yang disifatkan. Teknik baru ini dinilai menggunakan pengesan dengan tujuan untuk meneroka sejauh mana kebolehannya untuk pengesanan IED bermagnet. Sebagai keputusannya, ia telah menghasilkan keputusan dalam bentuk yang mudah dikesan dan membuka jalan kepada analisis selanjutnya. Keputusan teknik baru ini telah mendedahkan bahawa kemungkinan pengesanan ancaman menggunakan pengesan yang digunakan bersama-sama dengan magnet di bawah kes-kes tertentu, di mana kes terburuk adalah ~ 181.4% kemungkinan pengesanan manakala kes terbaik adalah sehingga ~ 1666.7%, pada jarak 8.5 cm jauh dari pengesan. Walau bagaimanapun, bermula dari jarak 17 cm jauh dari pengesan dan seterusnya, bilangan nombor magnet yang berbeza dari dua bahan berbeza mula menyumbang secara berbeza kepada variasi bacaan. Nilai-nilai pembezaannya adalah serendah ~ 0.72% hingga ~ 2.1% pada jarak masing-masing 42.5 cm hingga 51 cm untuk bahan seramik, manakala bahan Neodimium adalah serendah ~ 2.3% dan 2.5% pada jarak masing–masing 59.5 cm dan 42.5 cm. Akhirnya, penyelidikan ini akhirnya mencadangkan kebolehpasarannya berbanding dengan yang lain yang menjadikannya sebagai alasan kukuh untuk kajian masa hadapan yang berkaitan dengan pembangunan sistem pengesanan bermagnet IED yang melibatkan kos rendah dan mudah alih.