Low Power Heater Design On Flexible Printed Circuit Board For Incubator Application - Hashim, Solehah Md (2018)
Inkubator adalah peralatan yang digunakan untuk membina dan mengekalkan persekitaran yang stabil bagi bayi, telur, haiwan, sel dan organisma hidup. Kebiasaannya, inkubator yang digunakan dalam saiz yang besar, berat dan menggunakan kuasa yang tinggi. Oleh sebab itu, pemanas fleksibel yang nipis dan ringan dicadangkan untuk merekabentuk inkubator yang ringan dan cekap tenaga. Walaubagaimanapun, pemanas fleksibel hanya terdapat dalam sambungan sesiri yang mungkin menyebabkan penggunaan kuasa yang tinggi. Oleh itu, pemanas fleksibel dalam konfigurasi selari dikaji dalam projek ini. Pemanas direka menggunakan perisian Ansys dan dimensi untuk pemanas tersebut ialah 1.62m (panjang), 0.33m (lebar) dan 35μm (tebal). Pemanas difabrikasi di Teknologi QDOS Sdn Bhd. Tiga ujian dijalankan iaitu; 1) Ujian fungsi pemanas tunggal, pemanas sesiri dan pemanasan selari, 2) Ujian pemanas sesiri dan selari dengan dan tanpa kipas dalam inkubator, 3) Pemanas sesiri dan selari dengan dan tanpa kipas menggunakan sistem kawalan bertukar dalam inkubator. Mikropengawal yang digunakan dalam projek ini ialah Arduino Uno. Keputusan menunjukkan semasa proses pemanasan, pemanas sesiri dengan kipas dan selari dengan kipas boleh mengurangkan kuasa sebanyak 12.5% dan 13.8% berbanding dengan pemanas sesiri tanpa kipas dan pemanas selari tanpa kipas. Keputusan juga menunjukkan pemanas sesiri tanpa kipas dan pemanas selari tanpa kipas dapat mengurangkan tenaga sebanyak 6.37% dan 16.9% semasa proses penyejukan. Oleh itu, bagi proses penyejukan, pemanas tanpa kipas adalah lebih baik daripada pemanas dengan kipas. Dalam ujian ketiga, keputusan menunjukkan bahawa pemanas selari dengan kipas semasa proses pemanasan dan pemanas selari tanpa kipas semasa proses penyejukan menggunakan sistem kawalan bertukar dapat mengurangkan kuasa sebanyak 48.66% berbanding pemanas lain. Kesimpulannya, pemanas selari yang dicadangkan menggunakan kuasa yang lebih rendah dan sesuai untuk aplikasi inkubator.