Implementation Of Wireless Monitoring System On The Performance Of 48v Dc-Dc Boost Converter In Photovoltaic Solar Energy - Hasan, Samiyah Umill Hakim (2018)
Tenaga solar adalah sumber tenaga yang murah, bersih dan sedia ada. Salah satu aplikasi yang paling penting bagi sistem pengawal caj solar adalah digunakan sebagai penyimpanan cas bateri untuk mengawal selia bateri ‘State –of – Charge’ dan mencegah bateri daripada keadaan bahaya. AT- AT penukar dorongan adalah salah satu komponen utama yang berfungsi dan dipercayai dalam sistem pengawal caj solar yang digunakan untuk meningkatkan voltan rendah dari panel solar kepada voltan yang lebih tinggi. Cadangan AT – AT penukar dorongan yang digunakan dalam kajian ini adalah papan litar demostrasi DC1286 A-B AT –AT penukar dorongan yang direka khas dari Linear Technology Corporation yang mana rekaannya direka untuk aplikasi voltan dan arus yang tinggi dan boleh mengeluarkan voltan dan arus keluaran 48 V, 3 A. Prosedur yang digunakan untuk memantau atau menilai bekalan kuasa panel fotovolta dan sistem AT-AT penukar dorongan dengan menggunakan pemantauan masa sebenar bekalan kuasa panel fotovolta dan AT- AT peningkat dorongan, sistem ini dapat menilai prestasi sistem solar. Sistem pemantauan akan mengumpul voltan dan arus masukan bekalan fotovolta dan voltan keluaran dan arus keluaran AT – AT penukar dorongan dan memaparkan data diantaramuka pemantauan (GUI) yang telah direka bentuk untuk analisa pada masa hadapan. Eksperimen telah dijalankan dengan AT – AT penukar dorongan beroperasi dalam mod pengaliran berterusan (CCM) dengan voltan keluaran 48 V, 144 W kuasa keluaran dan 200 kHz menukar setiap kekerapan. Keputusan eksperimen menunjukkan bahawa AT –AT penukar dorongan yang dicadangkan itu mampu menghasilkan voltan keluaran 48 V daripada AT –AT penukar dorongan yang berterusan dengan voltan masukan yang pelbagai daripada bekalan kuasa panel fotovolta 8 V hingga 36 V di mana bebannya adalah 16 Ω. Akhir sekali, analisa bagi sistem voltan keluaran fotovolta (PV) telah siap untuk menyasarkan reka bentuk pada masa hadapan dengan voltan keluaran 48 V pengawal caj solar.